Виробництво бетонних робіт 

Бетонування «Гарячий термос»

Полягає в короткочасному розігріванні бетонної суміші до температури 60… 80°С, ущільненні її в гарячому стані та термосному витримуванні або з додатковим обігрівом.

В умовах будівельного майданчика розігрів бетонної суміші здійснюють, як правило, електричним струмом. Для цього порцію бетонної суміші за допомогою електродів включають в електричний ланцюг змінного струму як опір.

Таким чином, як виділяється потужність, так і кількість теплоти, що виділяється за проміжок часу, залежать від підводиться до електродів напруги (пряма пропорційність) і омічного опору бетонної суміші (зворотна пропорційність).

У свою чергу, омічний опір є функцією геометричних параметрів плоских електродів, відстані між електродами та питомого омічного опору бетонної суміші.

Електроразофев бетонної суміші здійснюють при напрузі струму 380 і рідше 220 В. Для організації електроразофева на будівельному майданчику обладнають пост з трансформатором (напруга на низькій стороні 380 або 220 В), пультом керування та розподільним щитом.

Електророзігрів бетонної суміші здійснюють в основному в цебрах або в кузовах автосамоскидів.

У першому випадку приготовлену суміш (на бетонному заводі), що має температуру 5…15°С, доставляють автосамоскидами на будівельний майданчик, вивантажують в електробадді, розігрівають до 70…80°С і укладають у конструкцію. Найчастіше застосовують звичайні цебра (туфельки) з трьома електродами зі сталі товщиною 5 мм, до яких за допомогою кабельних роз’ємів підключають дроти (або жили кабелів) мережі живлення. Для рівномірного розподілу бетонної суміші між електродами при завантаженні бадді та кращому вивантаженні розігрітої суміші в конструкцію на корпусі бадді встановлено вібратор.

У другому випадку приготовлену на бетонному заводі суміш доставляють на будівельний майданчик у кузові автосамоскида. Автосамоскид в’їжджає на пост розігріву і зупиняється під рамою з електродами. При працюючому вібраторі електроди опускають у бетонну суміш і подають напругу. Розігрів ведуть протягом 10… 15 хв до температури суміші на портландцементах, що швидкотвердіють 60°С, на портландцементах 70°С, на шлакопортландцементах 80°С.

Для розігріву суміші до таких високих температур за короткий проміжок часу потрібні великі електричні потужності. Так, для розігріву 1 м суміші до 60 ° С за 15 хв потрібно 240 кВт, а за 10 хв – 360 кВт встановленої потужності.

Related posts