Будівельні матеріали 

Як упізнати неякісні будівельні матеріали?

Якщо ви задумали будівництво на дачі або ремонт у міській квартирі, то вам доведеться купувати будівельні матеріали. Розповідаємо, як правильно вибрати. Незважаючи на наявність документів, які зобов’язаний надати виробник того чи іншого товару, іноді трапляються браковані партії. Щоб результат не виявився плачевним, і вам не довелося переробляти все заново, треба знати маленькі хитрощі, які допоможуть вам упевнитися як використовувані продукти.

На сучасному будівельному ринку багато різних матеріалів. Зрозуміло, для більшості з них розроблено певні стандарти (ГОСТи), відповідність яким перевіряється шляхом проведення численних досліджень та випробувань. Але в деяких випадках навіть сировина, що успішно пройшла всі експертизи, втрачає свої якісні характеристики – наприклад, при неправильному зберіганні. Ось тут і знадобиться вміння покупця визначати якість товару шляхом нехитрих маніпуляцій, без допомоги спеціальних додаткових засобів та інструментів.

Цемент

Цемент – це основний будівельний матеріал. Він необхідний виготовлення бетону та інших будівельних розчинів, які здатні з’єднувати різні деталі і елементи. Основними структурними компонентами цементу є вапняк та глина. При контакті з водою утворюється якась пластична маса, яка твердіє потім до стану каменеподібного тіла.

Щоб переконатися як цемент, треба взяти невелику його кількість в руку і сильно стиснути долоню. Хороша суха суміш повинна бути розсипчастою. Якщо при стиску ви відчули, що стали утворюватися грудки, це говорить про те, що суміш – низькоякісна, і не має потрібної міцності. Також зверніть увагу на дату виготовлення цементу. Чим довше він лежить на складі, тим гіршими стають його властивості. На жаль, навіть правильні умови зберігання не забезпечать збереження якості цементу: з часом вони неминуче знижуватимуться.

Пиломатеріали

Пиломатеріали використовуються повсюдно: для обшивки стель та стін, створення кроквяних конструкцій та проведення зовнішніх оздоблювальних робіт. Зрозуміло, треба купувати дошки гарної якості. Є два основні способи визначення якості пиломатеріалів: візуальний огляд та аудіальна перевірка (простукування).

При візуальному огляді насамперед треба оцінити колір деревини. Якщо ви купуєте сосну або ялинку, то колоди повинні мати досить світлий колір та щільну структуру; модрина ж відрізняється шорсткою поверхнею і темно-бурим відтінком. Існують звані природні дефекти деревини: сучки, тріщини, гнилі, обзолы. Бажано, щоб кількість сучків та тріщин було зведено до мінімуму. Якщо ви виявили на пиломатеріалах сліди грибків або гнилі, не купуйте їх. Вивести такий дефект практично неможливо.

При аудіальній перевірці потрібно обстукати деревину обухом сокири. Глухий звук повідомляє нам про те, що якість деревини досить низька, і, швидше за все, вона вражена мікроорганізмами, що викликають гниття. Зверніть увагу також на ступінь вологості деревини: вона має бути сухою.

Цегла

Поряд з цементом і деревиною, цегла теж відноситься до одним з найважливіших будівельних матеріалів, що часто використовуються. Визначити його якість можна різними способами, але найдоступнішим вважається візуальний огляд. Клінкер повинен мати рівномірну, однорідну структуру однакового кольору, без великофракційних вкраплень вапна або каміння.

Цегла має бути цільною, без тріщин, відколів і відбитих куточків. Під час простукування повинен видавати дзвінкий, а не глухий звук. Для виміру криволінійності цегли достатньо прикласти до неї лінійку або будь-який інший твердий рівний предмет.

Пісок

Якщо ви купуєте пісок, то перевіряти його потрібно так само, як і цемент: візьміть його в долоню і стисніть кулак – пісок повинен залишитись розсипчастим. Якщо ж утворилися грудки, значить у складі піску багато глини. Це може призвести до того, що розчини, які будуть створюватися з його допомогою, виявляться занадто рихлими, і, отже, низькоякісними.

Скло

При покупці шибки потрібно звертати увагу на його колір: допускається наявність слабкого блакитнуватого відтінку. В ідеалі скло має бути безбарвним.

Шифер

Якість шиферу досить легко визначити візуально. Не допускається наявність тріщин на листах, які колір ні бути темним – це свідчить у тому, що матеріал зберігався у неналежних умовах.

Related posts