Проектні роботи 

Сауна в дерев’яному будинку чи окрема баня – що краще?

Лазню на заміській ділянці можна організувати двома способами. Перший — простіше та дешевше, коли невелика сауна вбудовується у вже готову дерев’яну хату, де є комунікації, опалення та інші переваги. Другий — дорожчий і складніший, коли баня будується у вигляді окремого, повноцінного проекту, з повнорозмірною парною, мийною, кімнатою для відпочинку, передбанником, топковою. Обидва варіанти дозволяють приймати лазневі процедури. Однак у кожного з них є свої переваги і, звичайно, недоліки. Пропонуємо розібрати їх, щоб зробити правильний та усвідомлений вибір. Експерти інтернет-магазину Saunashop — все для саун — нам у цьому допоможуть.

Переваги сауни в дерев’яному будинку

Забігаючи трохи наперед, зазначимо, що така конфігурація зустрічається в житті набагато рідше, ніж повнорозмірні сауни. Незважаючи на це, переваг у вбудованої в дерев’яний будинок сауни не так уже й мало.

Вартість реалізації

Будувати дерев’яний будинок з невеликою сауною набагато дешевше, ніж два окремі зруби апріорі. По-перше, не потрібно готувати дві ділянки. По-друге, фундамент потрібен лише один. По-третє, все знаходиться під одним дахом. А ще будинок із сауною матиме, як мінімум, одну загальну стіну, що теж чимало економить грошей. До того ж, сауни, що вбудовуються в будинки, реалізуються з куди скромнішим розмахом, ніж окремі бані (при тому, що розміри сауни не критично впливають на кінцевий ефект).

Витрати на експлуатацію

Здебільшого економія відчуватиметься щодо опалення. З одного боку, коли працює баня, її теплом частково обігріваються розташовані поруч житлові приміщення. З іншого боку, сауну простіше розганяти, коли постійно підтримується кімнатна температура.

Зручність використання

Щоб підготувати лазню, не потрібно сто разів відриватися від домашніх справ і бігати в сусідню споруду. На процедури теж зручніше перейти з кімнати до кімнати, ніж йти через двір. Особливо, якщо на вулиці темно, холодно, дощ, хуртовина, а у вас ще й діти.

Економія місця на ділянці

Навіть з урахуванням того, що будинок із вбудованою сауною буде змушений мати трохи більші розміри, на ділянці він займе куди менше місця, ніж дві повноцінні споруди. Для когось, можливо, це не перевага. А ось власники маленьких ділянок тільки заради цієї особливості віддають перевагу вбудованій у будинок сауні.

Недоліки сауни в дерев’яному будинку

Оскільки цей варіант зустрічається рідше, ніж повноцінні сауни, це може означати одне з двох. Або у вбудованої в дерев’яний будинок безліч недоліків, або деякі з них дуже серйозні. Зараз дізнаєтеся, як справи насправді.

Надлишкова вологість

Для дерев’яного будинку вологість є дуже серйозною проблемою, тому що через неї можуть гнити стіни та інші конструкції. Якщо у вас буде справжня сауна, у якій висока температура та мінімальна вологість, то це ще не так страшно. А от якщо ви вирішили облаштувати повноцінну російську лазню, де вологість під час процедур необхідно задирати до 100%, то це вже тягне за собою низку складнощів. Як мінімум, доведеться в будинку встановлювати потужну систему примусової вентиляції, яка зможе ефективно видаляти всю цю вологу.

Зайвий жар

Взимку, звичайно, йому можна буде тільки радіти. А ось за бажання відвідати парну в літню пору року накопичений у камінні жар буде проблемою в житловому будинку. Впоратися з цим недоліком вбудованої сауни не так вже й складно. По-перше, треба ретельно продумати планування всього будинку та «сусідство» кімнат із сауною. По-друге, та сама вентиляція, про яку сказано вище, спека теж допомагає позбутися.

Підвищена пожежна небезпека

Цей недолік є серйозним, якщо будівництво та облаштування велося з порушеннями вимог та норм. А взагалі, сауна в дерев’яному будинку це як кип’ятіння води в поліетиленовому пакеті — якщо все зробити правильно, що нічого страшного не станеться.

Переваги та недоліки окремої сауни

Власне кажучи, тут все зовсім навпаки — недоліки і переваги сауни в дерев’яному будинку змінюються місцями. Тому докладно розписувати їх нема рації. Вологість, жар і небезпека пожежі в такому варіанті реалізації сауни виносяться в окрему від будинку споруду. Крім того, повнорозмірна баня більш простора. А ще відпочиваючі в ній ніколи не заважатимуть тим, хто залишився в будинку.

Щодо недоліків, то найзначніші з них усі зводяться до підвищених витрат і вкладень.

Підсумки

Що сауна в дерев’яному будинку, що окрема баня – за великого бажання дозволять повноцінно організувати лазневі процедури. Тобто, помитися, загартуватися, зміцнити імунітет, покращити настрій і таке інше. Однак облаштування окремої сауни завжди обходиться дорожче, ніж вбудовування аналога в готовий дерев’яний будинок. З іншого боку, сауна в будинку — це надлишкова вогкість, непотрібне тепло влітку, підвищена пожежна небезпечність — речі, що вимагають особливої уваги та додатково вжитих заходів.

Related posts