Проектні роботи 

Які саморізи по дереву краще використовувати при монтажі?

Монтажні роботи – основний комплекс заходів, який здійснюється одразу після зведення споруди та в момент її підготовки до подальшої експлуатації. Варто відзначити, що при облаштуванні об’єкта використовується широка кількість матеріалів, включаючи дерев’яний масив. 

Однак для роботи з деревним масивом необхідно використовувати окремий список засобів, який включає саморізи. Кріпильні елементи широко використовують не тільки при роботі з деревом, але і для обробки металевих конструкцій, тому шурупи широко поширені у всіх сферах будівництва. Кріпильні шурупи – найкраща альтернатива стандартним елементам, таким як цвяхи.

Структура кріпильних елементів

Монтажний засіб має нескладну будову, що складається з 4-х елементів:

  • головки – верхньої частини. Саме вона здійснює стягування об’єктів, що з’єднуються за допомогою металовиробу;
  • зовнішньої різьбової кромки – цей елемент виробляє нарізування внутрішнього різьблення в деревному масиві за рахунок чого забезпечується надійна фіксація;
  • наконечника – ця частина металовиробу першої входить у дерев’яний об’єкт;
  • шліца – спеціального вирізу, призначеного для викрутки або шуруповерта, дриля. При цьому він може бути різних форм, включаючи хрестоподібну, шестигранну, квадратну.

У сукупності всі вищезгадані елементи забезпечують якість та функціональні можливості металовиробу. Залежно від специфіки завдань при виготовленні варіюють форму, матеріал виробництва кожного компонента.

Переваги саморізів для проведення робіт з дерева

Для облаштування вкрай міцної, надійної конструкції будь-якої довжини та ваги необхідно підібрати найбільш якісні елементи та матеріал. Більшість об’єктів, виготовлених з деревного масиву, збираються саме за допомогою шурупів.

Також існує багато різних типів, які використовуються для будь-якої специфіки завдань. Однак усі вони відрізняються широким переліком технічних переваг, за рахунок яких широко використовуються:

  • такі металовироби дозволяють формувати надійний отвір з різьбленням, який забезпечує міцність створеної конструкції. Цвяхи – їх прямі конкуренти не здатні на це, тому їх на відміну від шурупів застосовують для вирішення обмеженої кількості завдань;
  • наступні переваги поєднують у собі попередній аспект. Саморізи по дереву відрізняються багатопрофільністю використання;
  • у шурупів є широка кількість варіантів виконання різьблення для вирішення певних завдань;
  • на кінцях є спеціальна фреза, за рахунок якої створюється отвір з додатковим просвердлюванням без розпаду деревини;
  • проста конструкція суттєво покращує ефективність проведення монтажних робіт;
  • прискорена установка.

Як вибрати саморізи по дереву?

Складність підбору елемента кріплення виникає через широку класифікацію виробів. Існує кілька груп, що визначають різновид елементів:

  1. За типом оброблюваної поверхні. Розрізняють вироби, виготовлені з латуні, вуглецевої або нержавіючої сталі. Приналежність до того чи іншого матеріалу визначає показник міцності та стійкості до зносу.
    Для додаткового покращення функціональних характеристик монтажні засоби обробляють спеціальними розчинами. Останні посилюють стійкість до корозійної дії.
  2. За типом обробного матеріалу. Як говорилося вище, на кожен елемент кріплення наноситься спеціальне покриття. Залежно від останнього розрізняють: фосфатовані, чорні оксидовані, оцинковані, жовті. Відмінними рисами перших є чорний матовий колір і низька корозійна стійкість. Тому їх не використовують для облаштування об’єктів з підвищеною вологістю.

Класифікація саморізів за видом різьбового кроку (РК)

Слід зазначити, що перед тим як купити саморізи необхідно визначитись з класифікацією. Залежно від типу різьблення визначається специфіка використання металовиробу для кріплення:

  • широкий РК – найменування з такою властивістю застосовують у роботі з м’якими матеріалами, наприклад, гіпсокартоном, ДСП, ДВП, МДФ чи пластиком;
  • низький РК – кріпильні вироби задіяні для роботи з щільними матеріалами, наприклад, металами, твердими породами деревного масиву, жорстким пластиком;
  • двотипове різьблення – відмінна риса функціональних виробів. Найменування з таким типом застосовують при забезпеченні з’єднань двох матеріалів з різною щільністю. Як правило, такі металовироби широко задіяні для роботи з листами з гіпсоволокна та металевим профілем.

Нерідко для додаткового розширення функціональних можливостей металовироби модернізують, оснащуючи їх спеціальними канавками, ріжучими гранями, пилкоподібними витками або фрезою. Всі ці елементи дозволяють одночасно виконувати як монтаж так і підготовку отвору.

Related posts