Штукатурні роботи 

Види декоративної штукатурки та технологія їх нанесення на стіни

Структурна штукатурка

Це штукатурна неоднорідна зерниста маса. Наповнювачами служать: деревні волокна, слюда, шматочки кварцу, дрібні камінці і т. п. Сполучною речовиною є мінеральний (цементно-вапняний) склад або синтетичний латекс або силікат калію. Вони можуть розлучатися або водою, або розчинниками. Для внутрішнього оздоблення, з міркувань екології, бажано застосовувати штукатурки на водяній основі.

Структурна штукатурка має відмінну пластичність. З нею легко працювати будь-яким інструментом. Вона легко лягає практично на будь-які поверхні від цеглини до металу. Широке застосування шпаклівка знайшла для оформлення холів, ванних кімнат, санвузлів, стель тощо.

Фрагмент структурної декоративної штукатурки

Штукатурки на мінеральній основі економічні за витратою матеріалу, екологічно чисті, не бояться механічних впливів.

Структурні мінеральні штукатурки можна піддавати миття та чищення. Вапно, що входить до її складу, захищене від впливу води спеціальними добавками.

Штукатурки на силікатній основі відрізняються особливістю — їх необхідно наносити на стіну, що містить пісок (кварц). Для цього стіна має бути загрунтована піщано-цементною сумішшю. Від стіни, що має водоемульсійну або дисперсійну основу, шпаклівка відшарується. Штукатурки на основі полімерів, силікатів та силіконів також стійкі до механічних впливів.

Фрагмент структурної декоративної штукатурки

У продаж структурні штукатурки надходять лише білого кольору. Залежно від задумів господаря їх можна забарвлювати, додавши в сировинну масу пігмент необхідного кольору, і отримати бажаний відтінок. Це можна зробити самостійно або прямо в магазині, де зроблять професійне кольорування.

Залежно від розміру елементів наповнювача та способу нанесення можна отримати різні малюнки на стіні.

Так, дрібнозерниста штукатурка на стіні створює майже рівний матовий рельєф. А штукатурка із зернами з натурального каменю утворює гарний рельєфний малюнок у вигляді поперечних або концентричних борозенок. Це залежить від інструменту нанесення штукатурки – валик або шпатель.

Переваги структурних штукатурок:

легко лягає на стіни, практично з будь-якого матеріалу;
приховує невеликі вади поверхні (мікротріщини, здуття тощо);
стійка до механічних впливів (ударів, стирання);
має водонепроникні властивості, сприймає будь-які побутові миючі засоби;
стійка до температур від -50 до +75 ° С;
високопластична, що дозволяє формувати на площині всілякі рельєфи;
утворює мікропористу поверхню, що забезпечує стіні високу екологічність;
утворює досить міцне покриття;
є недорогим покриттям із усіх декоративних штукатурок.
Технологія нанесення структурної штукатурки на стіну:

ретельно очистити стіну, прибрати явні пагорби та западини. Стіна повинна бути сухою та рівною, хоча ідеального вирівнювання не потрібно, штукатурка приховає дрібні вади;
проґрунтувати поверхню стіни, що зміцнить її та захистить від вологи, вогкості;
за допомогою фактурного валика чи шпателя нанести штукатурку на поверхню. Малюнок залежить від складу, зернистості штукатурки та фантазії виконавця. Щоб створити ефект подряпин борозенками поверхні стіни, підійде дрібнозерниста штукатурка із наповнювачами із гранул натурального каменю, нанесена фактурним валиком. Якщо хочеться створити імітацію грота, можна наносити штукатурку із великими зернами шпателем, виконуючи кругові рухи. Варіантів може бути без обмеження.
Флокові покриття

Флок (з німецької — «пластівки, сніжинки»), часто ще їх називають «чіпси». Це дрібні кольорові шматочки акрилової фарби. Вони бувають двоколірними, зіркоподібними, блискучими, монохромними лусочками тощо.

Флокові покриття для стін це особливий вид декоративного оздоблення приміщень, що відрізняються оригінальністю, міцністю та екологічністю.

Флокові покриття досить прості за технологією нанесення на поверхню.

Related posts