Проектні роботи 

Секрети енергоефективності котеджу: від проекту до будівництва

Подбати про енергоефективність індивідуального будинку слід ще на стадії розробки його проекту. Генеральний директор Олександр Водовозов компанії Deutsche Wand розповів, чому власнику котеджу варто обговорити свої архітектурні уподобання зі спеціалістами та на що звернути увагу при його утепленні.

Проект як точка відліку

Насамперед майбутньому домовласнику необхідно грамотно вибрати архітектора, який розроблятиме проект. Справа в тому, що експлуатаційні витрати опалення та освітлення котеджу залежать багато в чому від його розташування щодо сторін світла. Отже, важливо спочатку грамотно спроектувати будинок і правильно розмістити його на конкретній ділянці. Оцінити кваліфікацію та професійний рівень архітектора можна щодо вже реалізованих проектів. З’ясуйте у архітекторів, у чому їх особливості та чому люди вибрали саме їх. Крім того, треба відразу поставити перед архітектором завдання зробити будівлю не тільки модною і красивою, а й максимально енергоефективною. Якщо архітектор на це згоден, від нього є відгук і бажання вирішувати ці питання, то він вам підходить.

До речі, на замітку майбутнім домовласникам, які мріють про якийсь фантастичний дизайн житла: компактність будівлі, мінімальну кількість стиків на стінах, а також таких архітектурних надмірностей, як балкони та еркери, все це істотно підвищує його енергоефективність і має враховуватися в проекті. А при панорамному склінні великих ділянок будуть потрібні дорожчі склопакети.

Вибір будівельної компанії

Після опрацювання проекту необхідно вибрати будівельну компанію. Обов’язково ознайомтеся з реалізованими нею об’єктами, загляньте в офіс компанії та переконайтеся, що там працюють інженери-проектувальники. Адже створення енергоефективного будинку — це досить технологічний процес, який потребує комплексного підходу та командної роботи. «Внутрішній» архітектор будівельної компанії допоможе зрозуміти, яка площа будинку дійсно необхідна клієнту для задоволення його потреб та побажань, а також розпише терміни реалізації та приблизний кошторис.

Після вибору забудовника підписується договір на будівельний підряд. Він має бути дуже докладний: з усіма термінами, етапами робіт, з перерахуванням матеріалів, які будуть використовуватися в процесі будівництва, та з докладним кошторисом.

«Укутуємо» конструкцію

Коли питання архітектурної складової будинку вирішено, настає черга теплової оболонки будівлі, так званої «огороджувальної конструкції», куди входить фундамент, стіни та покрівля. Втім, матеріал стін не такий важливий, якщо це, звісно, ​​не сирий брус. Цегла, до речі, теж не відноситься до матеріалів, що активно зберігають енергію. Краще зупинити свій вибір на каркасній технології або газобетонних блоках. Щоправда, газобетон вимагає обов’язкового утеплення та просушки перед оздобленням, тому що він дуже швидко набирає вологу під час будівництва, плюс із виробництва виходить досить вологий. Технологи рекомендують хоча б рік посушити будинок перед тим, як приступати до обробки.

А ось що дійсно важливо, то це тип фундаменту, а також якісне та кількісне утеплення покрівлі, а точніше товщина утеплювача. Найбільше для енергоефективного будинку підходить фундамент типу УШП (утеплена шведська плита). Що стосується покрівлі, то за нашого клімату товщина утеплювача повинна бути не менше 250 міліметрів. Причому за наявності горища утеплювати покрівлю треба по стелі житлової зони, а ось крокви краще залишати «у холоді».

Хитрощі інженерії

Наступний етап – вибір та встановлення інженерних систем. Будь-який будинок вимагає хорошої вентиляції. Але якщо власник хоче уникнути додаткового підігріву будинку взимку і не витрачати енергію, а значить і гроші, на опалення будівлі в процесі забору холодного повітря з вулиці, потрібно в ідеалі встановлювати систему вентиляції з рекуперацією, тобто систему з поверненням тепла назад до приміщення. Тоді можна розраховувати на мінімально можливу ціну на електрику та опалення.

Загалом, при врахуванні всіх зазначених складових, економія на експлуатаційних витратах збільшиться втричі-вчетверо.

Related posts