Проектні роботи 

Від ідеї до проекту: заміський будинок

Сьогодні практично неможливо знайти людину, яка б не мріяла про просторий заміський будинок. Але збудувати будинок своєї мрії не так просто, як здається на перший погляд. Потрібно врахувати всі нюанси, ретельно поставитися до кожної дрібниці і все як слід спланувати.

Де розмістити будинок?

Насамперед слід дати оцінку розташування ділянки і зрозуміти, де має знаходитися будинок, щоб те, що відбувається за вікном, тішило око. Перед тим, як почати зводити будівництво, важливо визначити рельєф ділянки. Бажано вибрати місце під забудову із мінімальним перепадом висот. Це допоможе уникнути великих витрат на монтаж фундаменту (для компенсації перепаду буде потрібний більший обсяг бетону або інших матеріалів). Не варто будувати будинок і в низині, тому що при таненні снігу там збиратиметься вода. Найкраще звести споруду на височини і бажано на території потрапляння променів прямого сонячного світла.

Ще один ключовий фактор – ґрунтові води. Обов’язково визначте їхній рівень. Найбільш точно виміряти його можна в періоди рясного випадання опадів, тобто ранньою весною або пізно восени. Високий рівень вод розмиє фундамент та підтопить будинок. Тому для будівництва слід вибрати місце, в якому ґрунтові води знаходяться якомога глибше від поверхні.

Вибираючи місце для будівництва, також слід звернути увагу і на сторони світла. Найкраще розмістити будинок на північному заході або північному сході ділянки. У першому випадку сонце більшу частину дня “падатиме” на ділянку, у другому – порадує господарів післяобіднім світлом.

Якщо вхід знаходиться на південній стороні, будинок краще розмістити в глибині ділянки, розгорнувши фасад до центральних воріт. Це розвантажить територію та дозволить використовувати прибудинкові площі для ландшафтного дизайну або додаткових споруд. Якщо ж вхід знаходиться на північній стороні, будинок потрібно будувати ближче до входу, до дороги.

Правові норми

Норми та вимоги до місця розташування об’єктів на земельній ділянці викладено у СНІпах. Житлові будинки необхідно розміщувати на відстані не менше 5-ти метрів від червоної лінії вулиць та 3-х метрів від лінії проїзду, а господарські будівлі та “підсобки” не ближче 3-х метрів. Мінімум 6 метрів дистанції буде потрібно вікнам будинку, що будується і сусіднього. Відстань до сусідньої ділянки має становити:
• 3 метри від меж будинку
• 4 метри від будівель, призначених для утримання ВРХ та інших свійських тварин
• 1 метр від інших господарських будівель
Крім цього, до уваги беруться і низькорослі чагарники та високі дерева. Садити їх необхідно на відстані 1-4 метри від сусідніх ділянок.

Внутрішнє планування будинку

Такі приміщення, як кухня, санвузол або гараж, слід розміщувати з боку північного фасаду. Якщо він головний і розташувати їх там неможливо, цю частину будинку краще віддати під вітальню або кабінет. Для кімнат відпочинку та кухні не підійдуть південний та західний фасади: сонце тут особливо активно, і влітку буде надто спекотно. Східна частина будинку буде для них більш підходящою.

У сучасних будинках, як правило, планують не менше двох ванн та санвузлів, розміщуючи їх як на першому, так і на другому поверхах. Розташування ванної кімнати та вбиральні верхнього рівня над санвузлом або кухнею першого знизить вартість будівництва, оскільки довжина трубопроводів скоротиться, плюс мінімізуються ризики пошкодження житлових зон внаслідок протікання.

Технічні приміщення, зайняті під холи, санвузли та тамбури, повинні становити приблизно 20% площі будівлі. Для кожного будинку цей параметр індивідуальний і залежить, в першу чергу, від кількості людей, що в ньому проживають. Дане співвідношення покликане забезпечити комфортне проживання тієї кількості мешканців, на яку будинок розрахований.

Створення проекту

Проектні роботи вимагають знань у багатьох сферах — будівництві, геодезії, економіці та ін. Тому займатися ними мають професіонали.

Етапи планування

Підготовчі роботи

Все починається із висловлювання побажань замовника. Проектувальник вивчає територію ділянки, визначає геологію та наявність проблем із комунікаціями.

Розробка макету проекту

Наступним кроком буде узгодження із замовником макету проекту, в якому описуються зовнішній та внутрішній вигляд майбутнього будинку. На основі даного макета визначають положення дверей, вікон, кімнат, балконів, сходів та інших приміщень, а також складають список оздоблювальних та будівельних матеріалів.

Робочий проект вдома

Узгодивши другий етап, проектна команда розпочинає створення робочого проекту, що є фінальним документом, що складається з:

• Докладну документацію з усіма розмірами майбутнього будинку, а також розрахунками ширини та висоти його приміщень
• Схема розташування фундаменту, внутрішніх перекриттів, балок, утеплювачів та розподілу внутрішніх комунікацій
• Плану дизайну та декору
• Кошториси

Скільки часу це займе?

Усі три етапи займуть не більше 5-10 робочих днів, залежно від кваліфікації проектувальника та майбутнього обсягу робіт.

Related posts